torsdag 21 november 2013

Veckobrev V. 48

Vi rusar vidare mot juletider och ser fram mot både adventsfirandet och Lucia! I femman har det valts  lucia, tärnor, tomtar och pepparkasgubbar och det ska bli så spännande att få ta del av luciatåget  som av tradition ordnas av klass 4 och fem tillsammans den 12 december på kvällen. 

Det blev lite blandad kompott denna vecka med bra filmer på Saga för klassen med efterföljande diskussion och recension samt fredsuppdrag som genomförts hemma i familjen. Barnen har redovisat och berättat om sina uppdrag i klassen och tanken är att vi sprider våra goda tankar och gärningar vidare inte bara bland oss själva på skolan utan även hemma hos våra nära och kära.

Vi arbetar lite extra en period med att lyssna på engelska utan text och bild och försöker samtala med varandra i större utsträckning. Titta gärna på filmer hemma med engelsk text för att öva extra på att lyssna och läsa samtidigt.  Ingen i 5-6 kommer att få engelska läxa nästa vecka.

Fokus i svenska ligger på skillnaden och likheten mellan ett referat och en recension och vi övar mycket på att ge kamratrespons.  Detta för att eleverna ska se skrivprocessen och bli medveten om hur man skriver och på vilket sätt. Det är ibland en aha upplevelse att få bra respons från en kompis och förslag på hur man kan förbättra en text. Genom att göra just förbättringar av en text samt att få syn på det som är riktigt bra blir skrivprocessen levande vilket leder till utveckling.

I matten ska vi snart börja ett nytt område med bråk och procent men jobbar vidare lite extra nästa vecka innan vi avlsutar området med decimaler. Det är extra roligt som lärare när man hör hur en elev funderat och tagit reda på hur många olika ställen man kan möta decimaler på under fritiden.  När man tankar bilen står det faktiskt decimaler på pumstationerna!

Under fredagen och måndagen kastar vi oss in i pubertet och kärlek och arbetar med "workshops" där eleverna får möjlighet att se filmer, arbeta i grupper och diskutera och svara på frågor som handlar om pubertet och relationer.

Vi kommer att fira första advent i Ekedalens församlingsgård kl. 10:00 på torsdag och då får vi lyssna till fyra i sexan som läser adventsdikter.

Vi påminner lite extra om att vissa åker och badar extra på måndag och att dessa elever har fått en lapp innan i god tid. Malin har även planerat en uppgift för sexorna som handlar om hälsa och idrott som ska lämnas in v. 49
Vi har även K-dag på tisdag då samtliga elever är lediga.

Må: Några elever har bad, teknikprov för flickorna i femman. Inget ombyte på idrotten för sexan och pojkarna i femman.
Tis: K-dag
Torsd: Idrott. Adventsfirande 10:00. Prov NO år 6 "vardagskemi".
Fre: Hemkunskap år 6 samt prov NO år fem " celler, matsmältning, lever och njurar".


2 kommentarer: