fredag 29 augusti 2014

Veckobrev v.36

En av olika ämnen vi samtalat och resonerat kring under veckan
Nu är vi i full gång med vårt arbete och eleverna är verkligen motiverade och på hugget! Heja er! Vi inledde veckan med "The grej of the day" som denna gång var betyg. Eleverna har fått se den film som ni kommer att få se på föräldramötet och som beskriver vårt betygssystem på ett tydligt sätt. Det är viktigt att att alla förstår vad som kråvsvid de olika betygsstegen.  I so har vi nu arbetat klart med arbetsområdet och de sista områdena vi tog upp var barnkonventionen och rasism. Eleverna har fått sett två filmer om hur detta, en där vi fick följa en mörk kvinna från USA som berättade om hur det var att börja på en skola det första året det var tillåtet med skolor för alla. Den andra filmen tog upp frågor om varför rasism finns. Vi fick höra en kille berätta om sin bakgrund som nynazist och varför han hoppade av...viktiga frågor som man kan prata mycket o och som vi kommer att återkomma till. Nu kommer vi att arbeta med demokrati och valet.
Fossil i trappan vid matsalen

I no har vi fortsatt med "Livets utveckling". Vi har pratat om fossiler och om hur de allra första livsformerna på jorden utvecklats. Här är fotosyntesen ett viktigt begrepp att förstå. Vi har läst och tittat på filmer kring detta.

"Fairy tale" är temat i engelskan. Vi läser engelska sagor och tittar på filmer där sagor är dramatiserade och på engelska. Dessa jobbar vi med på olika sätt. Nästa veckas läxa (som de får hem på torsdag) kopplar till en saga som eleverna sett på film. Då ska de även få skriva en egen saga på engelska.

Kroppsspråket har vi fokuserat på i svenskan under veckan. Vi har gjort övningar där vi övat oss att läsa av kroppsspråk. Nästa vecka går vi in på rösten och att våga!

I matten arbetar vi vidare med decimaltal. Eleverna ska nu ha förstått talsystemet och ex. kunna storleksordna olika tal (förstå att 1,3 är större än 1,13). De ska även kunna växla mellan enheter ex. skriva 2 cm i meter. Kommande vecka kommer vi in på de fyra räknesätten och decimaltal.

För att se vilka elever som tycker det är
 lätt/sådär/svårt använder vi muggar i olika färger
Äntligen har vi kunnat vara helt ute på idrotten, tidigare har regnet stoppat oss. Vi har hoppat höjd och längd och även provat häck. Här har vi pratat om tekniker för att utvecklas så långt som möjligt. Det kan vara övningar kring ansats och uthopp/upphopp eller löpteknik vid kortdistans.

Under veckan hade vi vårt första pass med "studieverkstad". På detta pass har eleverna möjlighet att arbeta med just det som de behöver, utifrån vad vi sett under tidigare vecka eller kommit fram till vid senaste utvecklingssamtalet. Detta pass kändes väldigt bra och alla var väldigt fokuserade på sitt.

Önskar er en riktigt skön helg!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar