lördag 29 mars 2014

Veckobrev V.14

Det har varit en spännande och intensiv vecka då vi försökt bli klara med alla böcker som eleverna har skrivit! Böckerna  är så fina med både vackra och väl genomtänkta illustrationer och vi känner oss så stolta över att alla elever har gjort sitt allra bästa. Det kommer att bli en fantastisk bokmässa och vi ser verkligen fram emot att få läsa varandras böcker.

Vi kommer att fortsätta i samma anda med läsveckor fram till påsk. Eleverna kommer att få läsa en av flera böcker som de valt själva och temat är barn i andra länder.
Vi uppmuntrar eleverna att ta med sig en kudde så att man kan skapa sig en mysig stund som är bekväm då vi kommer att läsa under lite längre pass. Det ger alla en möjlighet att få "komma in i boken" så att man inte ger upp efter bara några få kapitel.
Vi har fått information om forskning kring hur vi  människor reagerar på att läsa kontra se en film av författaren Mårten Sandén som kom till klassen på besök för ett tag sedan. Han menade att vår hjärna arbetar mycket aktivt när vi läser och utvecklas medan det inte händer särskilt mycket när vi ser en film.  Det ena utesluter givetvis inte det andra med allt talar för att det är mycket utvecklande att läsa en bok.

Vi har avslutat de nationella i matematik under veckan och det har varit med lite blandade känslor då eleverna är så duktiga och vill mycket. Vi försöker säga till barnen att man gör sitt allra bästa med att man även får vara snäll mot sig själv och se hur mycket man faktiskt kan göra och försöka fokusera mindre på de uppgifter man inte klarar.  Vi kommer att arbeta vidare med med de områden i matematiken som vi inte har hunnit träna så mycket på som sannolikhet och ekvationer och även titta mer på de områden som i nationella visade sig vara lite svåra.

Vi siktar på nästa nationella i SO som är nästa vecka (v. 15) och eleverna ska förbereda sig genom att titta på filmer, kolla fakta  på SO- rummet på internet och se till att de häften som arbetats med i religion är klara. 

Eftersom vi även kommer att ha nationella i NO kommer vi att redan denna vecka repetera lite om allt som kan komma i NO. 

Vi kommer att få extra hjälp under veckan då Emma Fredriksson genomför sin praovecka hos oss i klassen. Vi ser alla fram emot detta och det ska bli roligt att få lära känna Emma och vi hoppas att vi alla kan få henne att känna sig riktigt välkommen.

Läxorna till nästa vecka kommer att bli i engelska som vanligt från måndag till torsdag.
Det kommer att läggas ut ett förhör till vecka 15 på fredag som handlar om hjärnan och nervsystemet för år 5. Det blir som förra gången och jag kommer att gå igenom vilka texer som ska tas med hem för att övas på under veckan. 

Vi önskar alla en fortsatt härlig helg i solen!
Jasmina och Malin

Må:  Idrott. Medtag kudde för lässtunder
Ti:
Ons: Förbered för nationella, häften ska vara klara samt kolla fakta på SO-rummet
Tors:Idrott och  Engelska läxa
Fre: Hemkunskap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar