torsdag 25 september 2014

Veckobrev v. 40

Nu är nog hösten här! Under veckan har vi fått mycket gjort och lärt oss massor! Allvarliga samtal om tid har varvats med en hel del skratt och dans, en härlig mix!

I svenskan har vi arbetat vidare med argumenterande texter och vi har både skrivit en text tillsammans och eleverna har även börjat på varsin egen. Den gemensamma texten kommer att överlämnas till elevrådet och handlar om att eleverna vill ha en vaktmästare stationerad på skolan. I övrigt har vi läst en text ur Lyckoslanten som handlar om vikten av att ha en bra läsförståelse och hur man når dit.
Vi har diskuterat orsaker till varför barn läser sämre och också tagit reda på och funderat kring konsekvenser av detta och även försökt att hitta lösningar. På tisdagar träffar barnen vår i bibliotekarie och övar sig på källsökning och källkritik. Detta gör de i två mindre grupper.

I SO har eleverna arbetat självständigt med kapitlet kring politik och under nästa vecka kommer de att få redovisa sina kunskaper både genom paruppgifter och ett förhör. De har nu med sig materialet hem och ska dels göra klart matriserna men även gärna titta igenom begrepp och de stora frågorna i materialet, så att de är lite förberedda under nästa vecka.

I No har vi främst arbetat med Evolutionen, det naturliga urvalet och Darwin. Vi har tittat på film och utifrån en stödmall håller nu barnen på att skriva en text i par kring vad Evolutionen innebär. Linné och hur man klassificerar djur och växer blir fredagens och nästa veckas arbete!

"Ghost stories" arbetar vi med på engelska. Vi har gjort en hörövning och tittat på del 2 i en spännande serie. Efter vi har tittat på något bearbetar i det alltid på olika sätt ex. genom samtal, lära oss nya ord, skriva om det eller liknande.

På klassrådet beslutade vi, efter sluten omröstning, att istället för att skriva en lista med klassregler istället välja ut en regel som vi tycker oss ha behov av. Denna regel jobbar vi mot och utvärderar regelbundet tills vi tycker att vi istället har behov av en annan. Den regel vi nu arbetar med är att tänka på att inte kommentera rätt ut utan räcka upp handen om vi vill säga något. När man är en mindre grupp är det lätt att komma ifrån detta men för att inte de som "skriker högst" ska få mest talutrymme så är det viktigt att vi låter alla få komma till tals.

Nästa vecka är det äntligen dags för vårt Wild kids-äventyr! Idag torsdag fick eleverna hem information om resan. Jag kommer att vara med under torsdagen och fredagen. Kommer bli så spännande! Tusen tack till er som lagt ner så mycket jobb på detta! 

Vill också påminna om informationsmötet om Vklass som är i matsalen kl 18.00 på onsdag. 

Ha en trevlig helg!
Malin


En fin tavla pryder nu vårt klassrum, ett samarbete mellan engelskan,
bilden och vår värdegrund!

Sista delen av idrottspasset gjorde vi lite "Just dance"
- underbart att se att alla vågar  släppa loss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar