tisdag 27 maj 2014

Fysik V.23

Här kommer påläsningslappen om ljud och ljus V.23 Tisdag

Vad ska du kunna till fysikens ljud och ljus?

Ljud
Gå in på bloggen och sök på fysik så kommer du till några filmer som handlar om ljud och ljus. Titta på filmerna för att få en vidare förståelse över det du läser i dina häften.

Du ska veta hur ljud uppkommer och hur ljudet sprids. Finns det ljud i universum?

Ljud sprids i olika material med olika hastigheter. Vatten, metall och luft men även i andra fasta material som trä och i marken.

Ljudets hastighet är 340 m/s.  Det betyder att ljudet färdas  1km på 3 sekunder.

Titta på vad som händer i vårt öra. Se bilden s. 19 i häftet om ljud. 

Du ska se skillnad på decibel och Hertz.

Decibel är ljudstyrkan. Starkt ljud är ett kanonskott! Fröken skriker i klassrummet! Svagt ljud är en mus som piper eller när fröken viskar i klassrummet. Ljudet tar sig fram genom att knuffa luftens molekyler. Starka ljud skadar örat!

Hertz är ljudets höga och låga toner. Skalan går från 20-20 000 Hertz. Dessa låga eller höga ljud skadar inte örat! Hertz är hur många gånger ljudet svänger varje sekund.

Ljus
Ljuset vi ser kommer från solen men kan skapas genom andra ljuskällor som glödlampor, lågenergilampor, eld, lysdiod.  Ljuset kommer in i våra ögon där ljuset bryts i linsen och träffar näthinnan. Ljuset förs därefter via synnerven till hjärnans syncentrum.

När ljuset träffar ögat är det den färg som studsar bort från föremålet som vi ser. Om en grön boll träffas med ljus är det den gröna färgen som studsar bort från bollen och träffar ögat. Vi ser då bollen som grön.

Ljuset består av alla regnbågens färger men vi kan alltså bara se vissa ljus som färger åt gången. Den vita färgen innehåller alla färger medan det svarta suger åt sig alla färger.

Lär dig ROGGBIV Rött, orange, gul, grön, blå, indigo, violett.

Allt ljus som studsar mot föremål ser vi som ljus, himlen ser blå ut då ljuset bryts och reflekteras så att ögat ser det blå.

Månen är ett exempel på något som reflekterar ljuset och som inte lyser själv.

Ljuset fortsätter alltid framåt om inget stoppar det. Det vi ser som en skugga är det ljus som inte kommer fram på grund av ett hinder.  Då uppstår en skugga.

Titta på hur ljuset sprids på bilden s. 75 i häftet.

Linser är en genomskinlig sak som får ljuset att brytas, ändra riktning.  Linser finns i vårt öga, kameror, glasögon, kikare.

Linser kan vara konkava (kon kalvar blir smal)
Eller konvexa (kon växer och blir tjock)

Glöm inte att allt solljus som kommer in till jorden inte bara värmer upp jorden utan får oss att se färger! 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar